Koç Üniversitesi İtfaiye Merkezi; 7 gün 24 saat esasına göre çalışmaktadır. İtfaiye Merkezi olarak önceliğimiz, kampüste yangın çıkmaması konusunda gerekli kontroller yapılarak önleyici tedbirler almaktır. Olası bir yangın durumunda ise; kurtarma ve tahliyenin yapılması, yangının genişlemesinin engellenmesi ve yangının söndürülmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca, itfaiye aracının ve ekibin hazır tutulması, organize edilmesi ve planlamaların etkin bir şekilde yürütülmesi görevlerimiz arasındadır.

İtfaiye Personeli, yangın ve doğal afetlerle ilgili İstanbul ili veya dışında organize edilen toplantı, eğitim ve seminerlere katılır.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında, her binanın muhtelif yerlerinde yangın dolabı ve yeterince yangın söndürme cihazları konulmuştur. Kritik alanlarda ise (Nadir Kitaplar, laboratuvarlar, sistem odaları vb.) otomatik söndürme sistemleri ile önlem alınmıştır.

Orman yangınlarında kampüsümüzün korunması için deluge – gun ( su topu ) sistemleri de tesis edilmiştir.

Fakülte Laboratuvarlarında çalışan ve öğrenim gören lisans öğrencileri, doktora öğrencileri ve sorumlularına “Laboratuvarlarda Yangın Önlemi” konularında yangın eğitimleri verilir. Bu eğitimlerde portatif yangın söndürme tüplerinin kullanımını da bizzat gösterilir. Bu eğitimlere girmeyenlere ise “laboratuvar giriş kartı” verilmez.

Yangın ve doğal afetlerde, yurtlarda kalan engelli öğrencilerimizin ivedilikle olay bölgesinden tahliyesi için itfaiye aracımızda “engelli öğrenci listesi” vardır. Bu liste her dönem isim ve oda numarası olarak güncellenir ve itfaiye aracında muhafaza edilir.

İtfaiye Merkezinde 1 adet tam donanımlı itfaiye aracı ile 5 tonluk yedek su römorku vardır. İtfaiye Personelimiz Rumeli Feneri kampüsünde görev yapmaktadır. Gerektiğinde Batı Yurdu ve Rumeli Feneri bölgesindeki kampüs dışı alanlarda da yangınlara ilk müdahalede bulunur. Batı Yurdu ve kampüse yakın yerleşim (Fener Köyü, Garipçe köyü vb.) alanlarında meydana gelebilecek yangınlarda, (orman yangınları dâhil) söndürme işlemlni yapmak, kurtarma ve tahliye gerektiren olaylarda ise, insanların can ve mal güvenliğini korumak önceliğimizdir. Bu önlemlere ek olarak her türlü patlama, trafik kazası, çökme, mahsur kalma vb. durumlarda çevre emniyeti başta olmak üzere gerekli tedbirleri almak, en hızlı ve etkin bir biçimde olaya müdahale edilmesini de sağlamaktır.

Su depoları ve pompa istasyonları ile tüm kampüs çevresi, zemin üstü ve zemin içi yangın hidrantları ile donatılmıştır.

Kampüsümüzde 2 adet deprem konteynırı bulunmaktadır. Konteynırların içinde bulunan kurtarma malzemeleri, rutin olarak kontrol edilir. Konteynır içinde son kullanma tarihi geçen malzemeler ise (tıbbi ilaçlar, içme suyu, piller vb.) periyodik olarak değiştirilir.

Koç Üniversitesi yangınlara karşı uluslararası standartlarda korunmaktadır.

İletişim Bilgileri

İtfaiye Amiri: (0212) 338 36 40

İtfaiye İstasyonu: (0212) 338 33 33

Acil Durum: 1122